Bladloodverwerking

Vakkundig aangebracht bladlood gaat gemakkelijk 80 tot 100 jaar mee, een zeer duurzame oplossing dus. Te dun lood kan op korte termijn al voor problemen zorgen, zoals bijvoorbeeld het opwaaien van het materiaal. Pas altijd de juiste dikte toe behorend bij de toepassing.

Toepassing Code
Kozijnlood Code 15
Spouwlood en voetlood Code 18
Loketten Code 20
Nok- en gevelbekleding Code 25
Dakbedekking Code 30

Aandachtspunten voor de toepassing van bladlood

  • Behandel bladlood altijd na montage met patineerolie om het materiaal mooi egaal te laten patineren. Patineerolie is verkrijgbaar in een 0,5 of 1 liter verpakking

  • Pas bladlood in maximale lengtes van 1,5 meter toe. Gebruikt in de overlap een MS-polymeerkit

  • Gebruik voor de bevestiging van bladlood in een voeg een rvs voegklem

  • Voor het kloppen van lood over dakpannen gebruik je een loodklopper

  • Zorg ervoor dat het lood in de spouw ondersteund wordt door een (kunststof) spouwsteun, zodat deze niet kan uitzakken

  • Draag handschoenen bij het werken met bladlood. Niet eten en drinken tijdens de verwerking.

Loodklopper

Bladlood kan gemakkelijk in vorm gedreven worden, waardoor het niet hoeft te worden gesoldeerd of gelast. Bij het drijven wordt het materiaal als het ware verplaatst en wordt het dunner. Pas daarom altijd lood toe van voldoende dikte. Het drijven moet altijd gedaan worden met een houten of kunststof klopper, nooit met een metalen hamer.

Assortiment handgereedschap >

Patineerolie

Bladlood is bijzonder goed bestand tegen atmosferische corrosie, omdat het geleidelijk een sterk hechtende en onoplosbare laag ontwikkelt. Tijdens de eerste oxidatiefase kan het echter gebeuren dat er een witte oxidatielaag ontstaat die afloopsporen kan veroorzaken. Patineerolie is dé oplossing om dit fenomeen tegen te gaan.

Patineerolie >

Veilig werken met bladlood

Tijdens het gebruik en aan het einde van de levenscyclus brengt bladlood weinig risico voor de gezondheid met zich mee. Tijdens het verwerken van bladlood dienen een aantal richtlijnen in acht te worden genomen. Deze staan in de verwerkingsvoorschriften ‘Veilig werken met bladlood’.

Download ‘Veilig werken met bladlood’ >

Duurzaamheid

Uiteraard bestaan er ook zorgen rondom lood. Zo zijn de loden waterleidingen onlangs in het nieuws geweest. Het mag duidelijk zijn dat lood als waterleiding niet meer wordt toegepast. De toepassing van bladlood in de bouw en de verwerking ervan zijn echter veilig en daarom volledig toegestaan. Alternatieve producten leggen het voornamelijk af in levensduur, verwerking en recycling. Kijkend naar de totale levensduur van een materiaal heeft lood met afstand de beste milieuprestatie (de beste LCA).